Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


onsdag 8 september 2010

28 juni 2010

Ebbas benmärgsprov var bra, så det innebär att hon fortsätter i den riskgruppen som hon redan är i, den s k intermediära. Inga fler benmärgsprov innan avslutad behandling verkar det som!

Ebba fick permission förra fredagen (18/6), men den varade inte så länge. I lördagsmorgonen fick hon ont i vänsterfoten och började halta. Hon sade att hon under fredagskvällen hade trampat fel. Det var konstigt att hon hade ont först på lördagsmorgonen. På söndagen kunde hon inte alls stödja på den och den var mycket svullen på insidan och Ebba fick åka ner Lund med tanke på hennes historik med abscesserna (varhärdarna). Under dagen blev det även en röd rodnad på foten. En slätröntgen gjordes och den påvisade inga benbrott men vätska och svullnad i foten. På måndagen sövdes hon och prov togs på vätskan. I onsdags gjordes en magnetkameraröntgen. Den visade endast svullnad i muskulaturen i foten och inget annat. Röntgen gjordes också av båda benen. Goda nyheter! Alla abscesserna var borta och att magnetkamerabilderna visade på "normal" aktivitet i benmärgen (innan kunde de se "onormal" aktivitet i benmärgen, d v s benmärgen full med leukemiceller). Så det var verkligen goda nyheter! :-D Hon blev mycket bättre i foten redan under förra veckan så hon kunde gå igen efter några dagar.

Det togs även en blododling på henne, för säkerhets skull, även om hon inte hade haft någon påtaglig feber (37,8 som mest). Svaret på den har inte kommit än. Vätskeprovet på foten kunde inte analyseras av någon anledning så det skickades till ett annat laboratorium för analys och det svaret kommer i nästa vecka. Läkarna tror att det är antingen reaktiv artrit (ledgångsinflammation orsakad av tidigare bakteriell infektion, d v s inga bakterier kvar) eller septisk artrit (ledgångsinflammation orsakad av bakterier, d v s det finns bakterier kvar). Men läkarna är väl inte helt säkra. Ja, kroppen är underlig och ännu mer när den är full med cellgifter. Då är det ännu svårare att komma fram till något vettigt känns det som.

I torsdags fick Ebba i alla fall permission och kunde således fira midsommar hemma! :-)

Ikväll ska Ebba in till sjukhuset i Lund igen. På tisdag ska hon påbörja en dunderkur med kortison och få 3 olika celllgifter, varav en i ryggen och ska därmed sövas - igen... Nu går hon på den tuffaste behandlingsperioden (ca 2 månader) under hela behandlingen på 2,5 år.

För två veckor sedan gick en 16-årig tjej bort på Ebbas avdelningen. Hon hade leukemi precis som Ebba. Vi skänker våra varmaste tankar till hennes familj. Stöd på Barnancerfonden och deras viktiga arbete!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar