Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


onsdag 8 september 2010

19 maj 2010

Utslagen som Ebba fick troligtvis en reaktion mot en av antibiotikerna.

Förra veckan hade Ebba nästan 40 graders 4 nätter i sträck och hon har fått ont i vänster underarm. Hon kunde knappt röra handleden eller fingrarna och hela underarmen var helt svullen. Efter ultraljud, magnetkamera röntgen och blodprover visade det sig att hon hade fått en ny varböld i vänster underarm och den på höger lår hade vuxit en aning. En ny typ av antibiotika sattes in.

Man beslöt att öppna upp för att släppa ut ev. var som kunde finnas inuti benet och armen samt ta en massa prover (10 olika remisser enligt infektionsläkaren). Så gjordes förra tisdagen. Under ingreppet (3 timmar) gjordes också en undersökning av hjärtat med "titthål" för att se så att inga bakterier härjade där.

Frågorna hopar sig. Varför hade hon fått en ny varböld. Är det samma bakterie och hur har den spridit sig i så fall. Från ben till arm innebär att den måste ha tagit vägen om både hjärta och lungor…

Inga svar på nå proverna än men besked om titthålet i hjärtat. Än en gång tror de port-a-cathen ligger för nära hjärtat!! Dessutom kan en klump av något skönjas vid hjärtat. De vet inte vad det är, alltså igenom samma visa som för några veckor sedan... :-(

Enligt dem som dränerade varbölderna var utrymmet i benet större än vad de hade kunna ana. De tog ut varet och sköljde rent med koksalt. Benet och armen dräneras nu. Ebba har både ont i ben och arm. Efter operationen fick hon morfin men sen har hon klarat sig med citodon (starka grejor). Hon har gått på det dagligen nu i några veckor för att kunna upp och halta inomhus, utomhus är det rullstol som gäller.

Ebba skulle haft cellgifter för en vecka sedan, men det har blivit framskjutet först p g a utslagen och nu p g a den nya varbölden. Det är nu uppskjutet på obestämd tid då de inte vet vad det är för något i hjärtat och vad det kräver för åtgärder samt om Ebba behöver ta ut port-a-cathen eller ej (den behöver hon för att kunna få cellgifter).

Tack för alla bidrag! Varje krona räknas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar