Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


fredag 31 december 2010

Äntligen hemma!

Det blev en lång behandling. Sent i onsdagskväll gick metotrexatevärdet ner under 0,2 så att Ebba slapp droppet. Febern ville inte riktigt släppa taget. Hon tempade över 40 grader både i går kväll och i onsdagskväll. Sköterskan tog en ny blododling på onsdagsnatten (natten till torsdagen). 

Ingen av blododlingarna har visat någonting, alltså ingen bakterieväxt. Lungröntgen såg ju också okej ut.

Tempen är nästan nere på normalt nu (37,8 på vår temp). Hon har inte ont någonstans men blir andfådd när hon går och anstränger sig. Inte konstigt när man har gått med droppställning i nästan 2 veckor och har haft hög feber i 3 dagar. 

Barnonkologen i Lund ansåg inte det nödvändigt att hålla kvar Ebba då njurvärdena sjunker och blododlingarna inte visade någonting. Feber kunde hon lika gärna ha hemma, det fanns ändå inte mer som de kunde göra. Så vi blev utskrivna i går förmiddags. 

Vi åkte in till Helsingborgs lasarett idag, för det skulle vi göra om Ebba hade temp under fredagen (vilket hon hade under natten och tidiga morgontimmarna). Detta för att ta blodstatus (Hb (röda blodkroppar), leukocyter (vita blodkroppar), neutrofila (en typ av vita blodkroppar som mäts separat för att de är av stor vikt vid infektioner) och trombocyter (blodplättar)) samt ta CRP ("sänkan").

Blodstatus såg ok ut men CRP:n hade ökat från gårdagen (från 15 till 35) så läkaren i HBG fick konsultera läkaren i Lund. Onkologen i Lund ansåg inte det vara någon fara då lungor och hals såg/hördes ok ut enligt HBG-läkaren. CRP:n "släpar" 12 timmar så det tyckte onkologen inte att vi skulle oroa oss så  mycket för. Vid virus kan den också öka. Så det bar alltså av hemåt. Ebba mår bra (förutom andfåddheten). Så så som det ser ut nu så får vi fira nyår hemma!

Till alla er läsare som följt oss under det gångna året vill jag önska ett riktigt Gott Nytt År!

Hoppas att år 2011 blir ett bättre år för Ebba än 2010!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar