Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


onsdag 29 december 2010

Never ending story...

Vi är inne på den 10:e behandlingsdagen och 11:e vistelsedagen nu för denna omgång. Metotrexatevärdet är nere på 0,24. Igår stod det värdet i princip helt stilla. Njurvärdena sjunker sakta men säkert. Igår morse låg de på 72. Levervärdena är lite förhöjda igen.

Hennes Hb har sjunkit ca 35 enheter sedan vi kom in (vilket är mycket efter en behandling). Trombocyterna har också gått ner.

De vita blodkropparna ligger däremot bra, vilket är tur eftersom Ebba tempar sedan igår kväll. Började med frossa i går eftermiddag. Hon ligger nu på 39,8 (på vår egen termometer som jag litar på, sjukhusets visar nästan alltid minst 0,8-1,8 grader mindre och beror mest troligt på att tempen tas i armhålan, kanske inte det mest tillförlitliga stället kan jag tycka. Vår är en örontermometer. Ja, det där med termometern är en känslig historia sedan i våras. Jag anser att de missade Ebbas abscesser bland annat p g a att de inte ansåg att hon hade någon temp fastän det hade hon på vår termometer, alltså över 38,5 och ingen speciell CRP, fastän den låg på 6-20).

Blododlingar har tagits på vid 2 tillfällen. Brukar göras vid när temperaturen stiger över 38,5. Än så länge visar de inget. Ebba har en hiskelig huvudvärk och är inaktiv. Är hon det så vet man att hon är riktigt kass. Annars brukar det vara ganska mycket krut i henne. Tur att vi var nere på lekterapin hela eftermiddagen.

Idag ska lungröntgen göras av två anledningar. Dels kan patienter i detta stadiet av behandlingen (alltså i det stora hela) få en typ av svampinfektion som ger lunginflammation. Ebba kan också ha en virusinfektion. Är det en virusinfektion så brukar förloppet vara mer utdraget än hos en frisk person. I vilket fall som helst vill läkaren ha en utgångsbild på Ebba på hennes lungor.

Lite roligt har vi allt hunnit med också. I lördags kom mormor och morfar och två av flickkusinerna på besök. I söndags kom farmor och farfar.

Nu ska jag ner och fixa parkeringskort. Inte trodde vi att detta skulle bli en sådan här långdragen historia så därför betalade vi per dygn (och blir utfattiga). Nu har vi insett att vi stannar ett tag till och inte p g a metotrexatet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar