Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


torsdag 23 december 2010

Cellgiftsvärde som inte vill gå ner och njurar som mår kasst

Ja, det blir en jul på sjukhuset. Ebba metotrexatevärde går mycket långsamt neråt. Ligger på 3,3 nu. Gick till och med upp lite i eftermiddags i stället för ner. Läkaren sade att vi får räkna med att ligga inlagda även i nästa vecka. Suck.

Ebbas njurvärde är fortfarande skyhögt. Ligger nu på 90. Gör mig orolig eftersom det inte finns något att göra åt njurar som mår dåligt. Ja, förutom transplantation och frågan är om en cancerpatient får någon donerad njure eller om en cancerpatíent överlever en sådan transplantation...

Finns ingen medicin som kan hjälpa dem på traven. Läkaren sade att de även mäter njurarnas funktion med ett annat mått (minns inte vad det heter) och normalt sett ligger man på 100 och mår njurarna riktigt dåligt ligger värdet på 9-10. Ebbas värde ligger på 58. Det är inte så man hurrar precis.

Läkaren sade också att en vecka efter att vi fått komma hem (vi får komma hem när Ebbas metotrexatevärde ligger på under 0,2) ska vi ner till Lund igen för att göra en njurfunktionstest (Iohexol) för att kontrollera så att njurfunktionen inte är nedsatt. Är den det får vi återkomma igen för att göra testet igen.

Träffade faktiskt en mamma idag vars son hade råkat ut för samma metotrexateförgiftning för inte så länge sedan. Han och Ebba är alltså två av de sexton patienter som har råkat ut för detta i år. Förra året var det endast fyra patienter. Hoppas att de kommer underfund med hur detta har kunnat öka så drastiskt. Pojkens njurar hade återgått till det normala, men hade återigen problem med njurarna. Jag misstänker ju att det kan hänga ihop med metotrexateincidenten, vilket gör mig ännu mer orolig. Det finns ju två saker som cancerpatienter dör av, antingen cancern eller av själva behandlingen... 

Vad gäller bakterierna i likvor tog läkaren upp det idag igen. Det har visat sig vara en luftbakterie (som alltså inte håller till i kroppen) och att ännu ett likvorprov från annan patient under måndagen också hade samma bakterie i sitt prov. Detta tyder alltså helt klart på att båda proverna var kontaminerade. Hur detta sedan har gått till är en gåta. Luften i rummet ska vara renad från bakterier som denna.

Ja, vill i alla fall önska alla er läsare en God Jul!

Vår provisoriska julgran.

Jag återkommer inom kort med uppdatering på Ebbas status. En positiv sak är i alla fall att Ebba inte verkar vara så påverkad av de höga njurvärdena än.

2 kommentarer:

  1. Hej hela familjen! En stor julkram till er alla från oss! Vi tänker på er./ Helen, Mike, Max & Felix

    SvaraRadera
  2. Ebbas mamma Malin24 december, 2010

    Vi skickar även en julkram till er! Hoppas att ni har det bra ert nya hus. Kram, Malin m. familj

    SvaraRadera