Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


tisdag 21 december 2010

En behandling som gick rätt åt helvete!

Kan säga att idag har nog varit en av de jobbigare dagarna detta året. Först ringer min man hem till mig från Lund på förmiddagen och säger att läkarna har funnit bakterier i likvor (ryggmärgsvätskan). De tar alltid prov på likvor när de ger patienterna sprutan i ryggen med metotrexate. Bakterier i ryggmärgen, tänkte jag, det är ju lika med hjärnhinneinflammation! Det är riktigt allvarligt att få det som cancerpatient! Läkarna sade att det också kunde vara så att provet hade blivit kontaminerat av hanteringen efter det att provet hade tagits och därför ville de ta ett nytt prov. Så Ebba började fasta igen.

Väl nere i Lund så kommer andra chocken för dagen. De hade precis fått reda på Ebbas koncentration av cellgiftet metotrexate i blodet. Det ska ligga under 100 på första mätningen (övre maximal gräns är 180). Det låg på 300!!! Vilket är på tok för högt. Njurvärdena skenade i höjden, tredubblades på ett dygn. Ebba har under dagen fått en ökad mängd dropp för att skölja ur cellgiftet.

Så läkarna beslutade att koncentrera sig på att få ner det skyhöga cellgiftsvärdet. Det blev högsta prio.

De sade att Ebba borde haft fler symtom på bakterier i ryggmärgen om det verkligen var bakterier där. Samt är det andra värden som de mäter (enzymer och proteiner) som borde vara förhöjda i likvorvätskan om det hade varit bakterier där och de värdena var inte förhöjda på Ebba. Så fokus blir att få ner det höga cellgiftsvärdet. Nu ikväll beslutade läkarna att sätta in ett enzym som bryter ner metotrexaten i blodet (men inte i vävnaderna, de får brytas ner på "naturlig väg" då enzymet tyvärr inte bryter ner det i vävnaderna). Hon fick enzymet kl. 18:00 ikväll. Metotrexatevärdet hade nu ikväll sjunkit till 76.

Under dagen började Ebbas lever också må dåligt. Hon har för tillfället skyjävlahöga lever- och njurvärden. Läkarna säger att njurar och lever oftast reparerar sig efter en sådan här smäll. Det får vi innerligt hoppas. Hon har ju haft problem med levern under hösten så hon gick ju inte in i denna behandling med världens friskaste lever precis. Sedan vet man inte heller hur detta påverkar henne i framtiden med s k sena biverkningar. Tänker på hjärta och de andra inre organen, fertilitet e t c.

Så här blir det inte någon julefrid inte... vi får vara glada om vi får hem en någorlunda pigg Ebba till nyår!

Vad de höga cellgiftsvärdena beror på vet man inte. En utredning ska tillsättas för att försöka reda ut det hela. Får väl se om vi får något svar på detta i framtiden.

Imorgon åker jag åter ner till Lund och löser av Ebbas pappa. En orolig mamma vill ha koll på läget på plats och en Ebba som vill ha mamma där nere (även om hon har världens bästa pappa).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar