Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


söndag 9 januari 2011

Flyttkarusell, läkmedelsprovokation och prover

Idag mår Ebba ungefär som tidigare i veckan. Lite mer trött än vanligt och äter inte som hon brukar. Ser att hon har gått ner några kilo sedan innan behandlingen. Hon hinner inte återhämta sig innan nästa behandling som sker om en och en halv vecka, en engångsinjektion den intravenösa cytostatikan vincristin i kombination med kortison i fem dagar. Hon brukar ju bli hängning av den i lite mer än en veckas tid.

På tisdag ska vi ner till Lund och göra läkemedelsprovokationen. Ska bli intressant att se vad resultatet av den blir. Vet inte riktigt vilka läkemedel de ska testa henne för men en läkare på avdelningen trodde att det möjligtvis var för olika typer av antibiotika eftersom det är av vikt att veta vilka de kan ge henne om hon skulle få en allvarligare infektion.

Hon har ju tidigare reagerat på ekvacillin (en typ av antibiotika) när hon fick den i venflon men den fungerade bra när hon fick den i sin port-a-cath. Hon har även reagerat, vid ett tillfälle, på narkosen. Båda gångerna med utslag och på ekvacillinen även med svullnad. Därtill har hon ju reagerat mycket på många av de andra cellgifterna. Emellanåt fått utslag som läkarna inte kan förklara.

Annars är det mycket med flytten som denna vecka kretsar kring. Imorgon är det genomgång av tillvalen, för att stämma av så att de har blivit rätt och sedan besiktning av det nya boendet, så långt vi nu kan besiktiga för allt är inte färdigt såg vi när vi kikade in genom fönstren. Känner att det kunde ha flutit på som det skulle i alla fall... Vi har redan så mycket kring Ebba att tänka på. Ja, hade vi vetat vad vi vet idag så undrar jag om vi hade gett oss in på att flytta (så känner i alla fall jag). Vi var redan för långt in i processen med den nya bostaden när vi fick diagnosen på Ebba så det var bara att köra på.

Imorgon ska vi in och ta de veckovisa proverna. Se hur njur- och levervärdena ligger. Hoppas också att de neutrofila (en typ av vita blodkroppar) har ökat lite sedan förra veckan. Det behöver hon för nu är det skoldags igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar