Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


fredag 30 mars 2012

Bakterier både här och där

Det var som vi misstänkte. Bakterier, gula stafylokocker, på båda odlingarna som de tog, tån och tummen. Blir inte förvånad alltså. Då fungerar inte dalacinen på henne även om odlingssvaren säger att den gör det. Förmodligen är Ebbas immunförsvar så nedsatt att bakterierna hinner föröka sig snabbare än antibiotikan och de vita blodkropparna hinner bekämpa dem. Sedan verkar det vara ytterligare ett bevis på att hon är "koloniserad" hela tiden. Fan, vi kommer inte få bukt med de här jäkla bakterierna. Vi har kämpat mot dem i två år nu. Ska det aldrig ta slut? Visst, cancerbarn är mottagliga, men samma bakterie nu i två år. Det är helt sanslöst.

Det jag är rädd för är att de ska sätta sig på något mindre lämpligt ställe, som på hjärtat. I början av behandlingen var ju läkarna rädda att just detta hade hänt. Jag kan säga att jag inte är mindre rädd för det nu.

Nu fick vi en annan antibiotika som ska fungera mot bakterierna. Det är kanske inte den vanligast antibiotikan mot stafylokocker men heracillinen bör hon inte äta eftersom hon är allergisk mot cefalosporiner och dalacinen verkar inte vara tillräckligt verksam på henne. Hoppas att den är verksam. PA-läkaren skulle be labbet lägga till antibiotikan för att se så den verkligen är verksam mot Ebbas typ av stafylokocker (kan ju hända att de är resistenta mot just den antibiotikan). Det får vi förmodligen svar på i nästa vecka.

Vi ska träffa PA-läkaren på måndag för uppföljning, när vi ändå ska in och ta prover. Det blir "bara" tre olika vårdinrättningsbesök i nästa vecka. Ett med vardera barn. Eller egentligen fyra om man räknar Ebbas provtagning som ett och läkarbesöket som ett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar