Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


torsdag 25 november 2010

Intravenös behandling och envisa utslag

I tisdags fick Ebba intravenöst cellgift igen, vincristin. Precis som förra gången är hon trött och hängig, därtill migränliknande huvudvärk som kommer och går och har tappat matlusten helt och hållet. Värken i kroppen har inte kommit än men brukar ta någon dag innan den kommer som en fördröjd biverkning. Men man hoppas in i det sista att den inte ska komma just denna behandling!

Jag pratade med läkaren i tisdags återigen om Ebbas utslag kring näsan och munnen som har blivit ännu värre. Jag trodde att det kanske var svamp (inte ovanligt att individer som går på cellgifter får svampinfektioner invärtes såväl som utvärtes också). Hon trodde inte att det var det eftersom svamp brukar sätta sig på fuktiga ställen. Hon ordinerade istället en receptfri antibakteriell kräm som jag åkte och köpte igår på apoteket. Men hon var fortfarande tveksam över om det var bakterier som orsakade utslagen. Vi får se om hon blir bättre den närmsta veckan annars skulle vi ta kontakt med dem igen.

Verkar bli en segdragen historia med Ebbas utslag. Det jag är rädd för är att hon ska få någon infektion kring utslagen (om det inte är det redan vill säga) eftersom huden även är torr och narig där (har även försökt att smörja med mjukgörande salva men det har inte heller hjälpt), det brukar dra till sig infektioner… Ebba äter cortison denna vecka också i syfte att gynna det intravenösa cellgiftet. Kanske cortisonet också hjälper till att få ner utslagen (alltså svårt att veta om nu utslagen blir bättre denna vecka om det beror på cortisonet eller den antibakteriella krämen).

Vi får avvakta och se helt enkelt om det blir bättre.

Illamåendet har hållit sig borta några dagar nu. Även om hennes levervärden har gått upp en aning igen (närmare 4). Och det var i måndags, alltså innan hon fick det intravenösa cellgiftet. Typiskt!

Denna vecka har hon också fulldos på sina tabletter. De vita blodkropparna låg lite för högt denna vecka så därför ökades dosen. Dosen regleras ju en gång i veckan. Så nästa vecka lär väl hennes vita ligga lågt eller mycket lågt i och med fulldos på tabletterna och den intravenösa behandlingen. Tar ju några dagar innan blodkropparna påverkas av cellgifterna. De röda blodkropparna och blodplättarna låg bra så vad jag tror klarar hon sig från blodtransfusion även denna behandling.

En positiv sak är i alla fall att vi har blivit mycket bättre på att komma ihåg Ebbas sjukgymnastiska övningar för hennes droppfötter. Minst 1-2 gånger om dagen görs de nu och utan protester! Hon vet varför de måste göras. Hon är så förståndig för sin ålder.

Ebba har utflykt med skolan imorgon. Får se om hon orkar vara med hela tiden. Hon är ju en kämpe, krigarprinsessa, så jag tror att hon kämpar hela dagen för att vara utslagen resten av eftermiddagen/kvällen. Ja, sådan är hon, vår lilla tjej.

2 kommentarer:

  1. Kan du inte lägga in en bild? Kan det inte vara herpes? Elias har det nästan hela tiden.
    Stora kramar till Er! Den största till Ebba-Kämpen!

    SvaraRadera
  2. Nej, herpes är det inte, ser inte alls ut så. Mer likt något allergiutslag, små röda prickar. Alltså inga blåsor. De tog prover för det för ett tag sedan också i och med att hon får blåsor i munnen när hon får HDM och de var negativa.

    SvaraRadera