Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


lördag 3 september 2011

Utslag, simskola och förkylning

Ebbas vita ligger återigen över 3, ligger på 3,6. Detta beror mest troligt på att hon har blivit förkyld. Då ökar ju de vita normalt sett. Jag trodde att hon skulle få ökad dos i och med att hon låg över tre men det fick hon inte denna vecka.

Anledningen till varför de tog alla möjliga typer av vita blodkroppar på henne när hon var nere i Lund var ren rutinkontroll. De gör det med jämna mellanrum under behandlingen. Så lättad jag blev när jag fick reda på det. Med andra ord har vi inte fått ut de provsvaren tidigare.

Idag fick mannen åka in med Ebba till sjukhus. Hennes hudutslag, sår har blivit mycket värre de senaste dagarna. Imorse när hon vaknade kunde hon inte prata p g a nedre läppen var helt svullen och sårig. De andra såren såg inte heller så trevliga ut. Inte utslagen heller för den delen. Så det var bara till att ringa till Helsingborgslasarett och förklara saken. Jag lade naturligtvis till att vi för ett antal veckor sedan hade varit i kontakt med en dagvårdssjuksköterska som hade lovat att en specifik läkare som arbetade den dagen skulle återkomma till oss och att vi inte hört något från den läkaren överhuvudtaget. Jag fick omgående prata med läkaren som arbetade idag. Vi kom överens om att Ebba skulle komma in till Helsingborg för att kontrollera, ta prover och eventuellt få behandling för det akuta idag. Långsiktigt, att ta reda på varför hon får utslagen kom vi överens om att Lund skulle ta hand om i och med att de är duktiga på det och att vi redan hade börjat dra i detta med dem.

Sedan hör det till saken att vi fick remissvar i veckan med inte så positiva besked. Det är minst en månads väntetid. Det stod om besvären förvärras påtagligt ska man ta kontakt med dem. Både jag och mannen var överens om att Ebba inte kan vänta längre. Hon har haft dessa utslag sedan ett år tillbaka och de har bara blivit värre med tiden. Utredning måste ske nu. Kommer vi underfund med vad utslagen beror på så kanske de kan "botas" eller i alla fall lindras och förhoppningsvis slipper hon då såren som kan dra till sig bakterier.

Ebba började simskolan i torsdags. Hon var så lycklig, trivdes som fisken i vattnet. Frågan är om det är simskolan som gjorde att såren/utslagen har blivit värre. Vi får avvakta och se. Det vore förförligt om det är så. Då kommer Ebba att bli besviken.

Ja, det märks att hon inte har sportat aktivt på ett tag . Hon fick kramp i benet två gånger under simlektionen. Häromdagen på gymnastiken i skolan påtalade idrottsläraren att Ebba verkade ha dåligt flås. Irriterad blev jag på denna lärare då. Jag har ju förklarat för dem hur Ebba har haft det det gångna 1,5 år med droppfötter, abscesser, blodtransfusioner e t c. Hennes blodvärde är ju inte heller som andras barn. Har läraren redan glömt det? Blir bestört. Får helt enkelt ta det med läraren igen!

I torsdags insjuknade lillebror i 40 graders feber med förkylning och hosta. Jaha, då var det dags att vara orolig igen för att Ebba ska bli smittad. Inte nog med det han blev sjuk på sin födelsedag. Vi fick ställa in både barnkalaset vi skulle ha haft i fredags och familjekalaset vi skulle haft på lördag. Men som sagt, det är bara till att hålla tummarna att Ebba slipper den förkylningen. Jag gick med honom till vårdcentralen i går för att kolla upp så att det inte var bakterierelaterat eftersom han hade ont i örat. Läkaren konstaterade att det var ett virus och att det onda i örat var vätska bakom trumhinnan (han har det av och till). Ingen antibiotika alltså.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar