Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


torsdag 14 april 2011

Fortfarande under behandling och smärtan i ryggen

Igår fick Ebba sprutan i ryggen. På uppvaket såg jag att hon hade ganska många stick i ryggen. Återigen hade hon rört sig när de försökte genomföra proceduren. Sedan är väl något stick från den läkarstuderande.

Ebba klagade ganska mycket på ont i ryggen på uppvaket. Sedan även under dagen. Hon fick smärtstillande. På kvällen fick vi ta till det tunga artilleritet av smärtstillande mediciner (citodonliknande preparat) för att hon skulle kunna somna p g a smärtan. Idag är den bättre som tur väl är.

Jag och min man tycker att det räcker med läkarstuderande som lär sig göra lumbal punktion nu. De två tillfällena (som vi är medvetna om) som läkarstuderande har gjort stick i ryggen på henne har hon haft mycket smärta i ryggen efteråt. Kanske till viss del ocks p g a flera stick. Tycker att vi har gjort vårt nu för studiernas skull, vi får tänka på Ebba också.

Metotrexate värdena sjunker som de ska. Hon ligger på 1.13 nu timme 36 (timme 23 var det 83). Det är det näst högsta timme 36 värdet hon har haft på de här 8 behandlingarna men ligger inom ramen (ska ligga under 3 timme 36). Timme 42 tog de precis prov på och det brukar ta 1-1,5 timmar att få provsvaret.
Så som det ser ut nu så blir det förmodligen hemgång fredag eftermiddag (en amatörs kvalificerade gissning grundat på hur värdet har sjunkit de andra gångerna).

Den pedagogiske läkaren hade nog inte tid igår för en lektion i stamceller och benmärg men jag tog upp frågorna med läkaren från Helsingborg som förklarade (kunde inte heller allt i detalj) och det blev lite klarare men inte helt och hållet. Han kunde inte heller svara på alla frågor kring nästa behandlingsprotokoll eller hur kontroller ser ut efter avslutad behandling (vilka oc hur ofta). Ja, ja det kommer väl fler tillfällen att fråga. Men vi kommer ju vara mest på dagvården och jag känner att läkarna på dagvården alltid verkar vara stressade och inte har tid med så långa utläggningar som de på avdelningen.

Ebba mår inte illa, som många skulle kunna tro. Detta beror på att hon under denna behandling får förebyggande medicin mot illamåendet. Den varar i tre dagar och är ytterst effektiv. Tur att det finns sådan medicin.

Som sagt sista behandlingen, förmodligen, som vi behöver ligga inlagd för. Skönt att ha HDM:erna avklarade. De behandlingarna har ju inte alltid varit så smärtfria.

Om fem veckor är den en supertuff behandlingsperiod på 5,5 veckor. De ska vi också fixa! Nu ska jag se till att Ebba kommer upp ur sängen och får lite kläder på sig. Kan ju inte ligga och lata sig hela dagen. Måste gå lite i skolan också. Sjukhusskolan alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar