Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


torsdag 14 april 2011

Behandlingen går som på räls...

Ebbas värden sjunker bra. Är nere på 0.28 nu, så det blir till att tillbringa åtminstone en natt till på BUS (Barn- och ungdomssjukhuset). Skulle bli väldigt förvånad om vi inte får komma hem imorgon förmiddag.

Ebbas ryggonda är borta nu. Hennes levervärden är förhöjda igen, precis som de brukar vid denna behandlingen. Förmodligen kommer de att höjas ytterligare. Brukar ta några dagar innan de har nått klimax.

Idag var vi hos tanhygienisten för att kolla Ebbas tandstatus. Hon tyckte det såg bra ut. Gör det med jämna mellanrum för det är ju också en källa för infektion, munnen och tänderna. Slemhinnorna brukar ju bli påverkade av denna medicinen, men det tar oftast några dagar innan Ebba känner av det. Då är det till att badda och smörja. Hon har ju i och för sig sluppit blåsorna i munnen och utslagen på huden de senaste behandlingarna, precis som om kroppen har blivit mer tålig gentemot medicinen. Ja, återigen min egen gissning. Slemhinnorna på/i kroppen har däremot alltid blivit påverkade av HDM:en.

Ebba fick taktil massage på avdelningen idag. Det fanns egentligen ingen ledig tid men sköterskan som ger massage klämde in en tid till Ebba idag. Det uppskattar vi mycket. Ebba njuter verkligen av massagen! Bra för endorfinerna!

Annars har vi tillbringat mycket tid på lekterapin. Vi har gjort fina gåvor till Ebbas lärare eftersom hon endast går 3,5 veckor till i skolan efter lovet. Ni ska få se presenterna på bild sedan, men vi vet ju inte om någon av dem läser sidan så det får bli vid ett senare tillfälle.Så mycket pyssel har det blivit. Ebba har nog varit det livligaste barnet på denna avdelning i dag och det är ingen underdrift. Nä, nu ska jag försöka få in henne i duschen för den dagliga tvagningen. Inte alltid så lätt. Hon har ju så mycket som hon vill göra först, min lilla "Alfons" - jag ska bara...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar