Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


tisdag 4 september 2012

Ska vi börja med den dåliga eller goda nyheten?

Igår var en hektisk dag. Först på morgonen var det röntgen av Ebbas höft och ländrygg. Enligt Ebba, som nu för tiden går in och röntgas helt själv utan oss föräldrar, tog de uppemot en sju-åtta bilder. Vi vill ju inte röntgas varje gång hon gör det. Det räcker ju med att hon får strålningen. Det tycker hon med.

Sedan var det upp till provtagningen. Där var det en lååång kö. Fick vänta i över en timme innan vi kom till.

Senare på förmiddagen återvände vi till sjukhuset för ortopedbesöket. Ortopeden, som vi har haft att göra med mycket både innan diagnosen och under hela behandlingen, både i Lund och Helsingborg, då hon arbetar på båda ställena, började med ett brett leende till Ebba och säga hur frisk och pigg hon såg ut. Ebba svarade med ett jätteleende tillbaka. Hon tycker nog det är skönt att höra.

Läkaren analyserat bilderna som togs på förmiddagen. Alldeles färska fakta att utgå ifrån alltså. Osteonekrosen har nu läkt ut, det är den goda nyheten! Det tog ju ”bara” över två och ett halvt år för den att göra det. Hennes kota är däremot inte helt återställd. Den är inte helt återuppbyggd så den är sned och inte helt symmetrisk. Det var den tråkiga nyheten. Detta ville ortopeden följa upp så att hon inte blir sned i ryggen. Återigen något positivt att hon inte kommer att bli jättelång. Då hade hon haft ännu större risk för problem med sin rygg. Ryggen ska följas upp om ett år igen. Som vi sagt cancern kommer kräva många läkarbesök efter det att hon är färdigbehandlad. Det är ju inte slut med allt bara för att behandlingen är klar.

Fick precis Ebbas ordination på tabletter för veckan. Samma som förra även om de vita har ökat igen. Ligger närmre 4 nu. Gör inget att de inte ökade dosen. Hon är förkyld och kan behöva lite av de vita till att bota förkylningen och det stora såret som hon lyckades skrapa upp på knäet i fredags. Det får vi nu behandla med kaliumpermanganat. Tur att vi har det hemma fortfarande. Sedan tror jag att de börjar ”släppa på” hennes eget immunförsvar nu genom att inte öka dosen cellgifter även om de vita ökar. Hennes hb har ökat och ligger över 120 och det märks för hon är inte lika andfådd längre. Trombocyterna var lite låga idag. Får se om de återhämtar sig till nästa veckas provtagning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar