Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


tisdag 21 augusti 2012

Och så var det dags igen...

Det har varit problem med huden mest hela tiden under behandlingen. Nu är det dags igen. Något nytt som läkarna antagligen kliar sig i huvudet över.

Hon har fått utslag på hela kinderna och hakan, ja större delen av ansiktet. Hela huden är helt "bubblig" och ojämn. Kan inte förklara det på annat sätt. Försökte ta foto på det men det syntes inte nämnvärt och inte så bra på bilderna. De senaste dagarna har det börjat se lite narigt ut också. Har bett Ebba smörja med mjukgörande men det verkar inte hjälpa.

Jag var med lilleman hos allergiläkaren igår så då passade vi på att ta Ebbas prover också. Jag bad dem lämna ett meddelande till den patientansvarige läkaren också att ringa upp angående Ebbas hud. Det var ju inget akut men hon hörde av sig idag redan ändå. Hade försökt nå oss redan igår, såg att det var ett skyddat nummer på displayen när vi kom hem och det var hon som hade ringt. Hon hör alltid av sig.

Vi fick en tid i nästa vecka, hon klämde in oss mellan mottagningar och andra patienter. Hon är mån om Ebba och tar sig alltid tid till henne. Hon sade att hon behöver bara tio minuter för att avgöra om hon kan avgöra vad det är eller om det behövs en remiss till hudläkaren så det kunde hon klämma in. Sedan vet man ju att det tar mer tid än så med allt administrativt kring ett läkarbesök.

Ja, vi får se hur det går. Kanske är det någon svamp? Ja, inte lönt att spekulera. Vi får se vad hon säger.

Hos allergiläkaren passade jag på att ställa lite frågor kring Ebbas "överkänslighet" för hund. Vi tog ju prover på henne för ca 1,5 år sedan efter det att hon hade reagerat med svullna och kliande ögon när hon hade besökt flera olika familjer med hundar. Läkaren där på avdelningen i Lund, för övrigt en ny läkaren på avdelningen då, sade att hennes provsvar visade att hon bara var lite överkänslig. Nu när jag vet hur jag ska tolka svaren så är det inte alls det så att hon är överkänslig. Hon är allergisk. Hon ligger en bra bit över på skalan som indikerar allergi så han var helt ute och cyklade.

Sedan sade i och för sig allergiläkaren att man ska inte stirra sig blind på värdena och skalorna utan titta på hur personen i fråga reagerar. Ebba reagerar ganska mycket på hund och får ta allergitablett när hon besöker någon som har hund. Hon är inte i närheten och är inte på hundarna men kan ibland reagera ändå. Det är klart att det finns hår och mjäll från djuret på soffor och inredning och dylikt. Men från och med nu så ber jag bekanta som kommer på besök att inte ta med sig sin hund för Ebbas skull.

Onkologerna i Lund har ju också sagt att personer som är allergiska brukar uppleva att allergin blir mindre märkbar, bättre, när de går på cellgifter. Är det nu så så kommer kanske Ebbas allergi bli värre. Vi får se med det också.

Hennes provsvar fick vi också idag. Hennes vita hade sänkts lite, från 3,7 till 3,2 så hon fick samma ordination på tabletterna som förrförra veckan. Tog prover på njur och levervärdena också men de hade sköterskan glömt att skicka så jag får se om jag får de imorgon i stället. De var ju ganska höga sist.

Nu har hon fått ett nytt rum också. Med tre barn i familjen fick vi upprätta ett rum till och nu är det i princip klart. En läslampa ovanför hennes säng bara sedan är det färdigt.

Så här fint blev det. Hon valde tapet själv och det blev ju bra :).

Kudde som matchar tapeten!

Puss på er!



Lite pimpinett får det allt fortfarande vara :) och gissa vem hennes största idol är.

Utan dator går ju inte...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar