Denna blogg handlar om Ebba, en 11-årig flicka som våren 2010 diagnostiserades med leukemi.

Här kan du läsa om hennes resa genom behandlingar, "ups and downs" och alla upplevelser, äventyr och utmaningar som hon kommer få uppleva på sin väg mot en friskförklaring. För frisk ska hon bli!

Jag som skapat denna blogg är kollega med Ebbas mamma och jag känner djupt för både Ebba (och alla andra barn som drabbats av olika former av cancer). Jag har sedan tidigare en insamling till förmån för Barncancerfonden. Denna är nu tillägnad Ebba. Detta är mitt sätt att stötta Ebba och hennes familj i deras vardag.

Numera är det Ebbas mamma som skriver här och berättar om Ebbas vardag.

Vem är tjejen Ebba, då?


Ebba är en levnadsglad och viljestark tjej, det kan människor i hennes omgivning intyga. Det var hon redan innan hon blev sjuk kan tilläggas.

Hon älskar att simma och innan hon blev sjuk gick hon i crawlskola och spelade fotboll i Hittarps IK. Hon är också en tjej som vill att saker och ting ska vara rättvist.


onsdag 3 augusti 2011

Röda utslag och bältrosen

Bältrosen har blivit bättre. Hon har inte längre ont av den och utslagen har torkat. Alla skorporna har inte fallit av än. Så till Ebbas förtret får hon inte bada än. Synd om henne i denna sommarvärmen. Vi försöker aktivera barnen med annat i stället för bad. Igår var vi vid Ales stenar och Glimmingehus. Precis i början av vår resa fick vi punktering. Typiskt. Som tur väl var så var barnens farmor och farfar också med på resan och körde egen bil så jag och barnen åkte vidare med dem medan gubben väntade på assistans. Han hann i alla fall med Glimmingehus. Kvällen avslutades på en mysig restaurang i Simrishamn. Var hemma sent på kvällen med trötta men glada barn.


Farmor och Ebba vid Ales stenar

Ebba har börjat med cellgifterna igen, gjorde hon i torsdags. Vi fick ordinationen för idag redan igår (Ebba brukar ju normalt ha sin metotrexatedag på tisdagar men den blev lite "rubbad" när hon fick sin bältros, men nästa vecka är det tisdag igen som gäller så det blir bara 6 dagars mellanrum mellan de tabletterna de här två veckorna) och det var ännu högre dos än tidigare. Det beror ju på att de vita ligger lite för högt återigen då hon var utan medicin i några dagar. Men vi fick ordinationen för två veckor i sträck. Återigen tycker jag det är för lång tid mellan provtagningarna när hon får så pass hög underhållsdos. Vi får se varthän det barkar.

Levervärdena är som de brukar, förhöjda.

Det är alltid något som gäckar oss. Ebba har ju haft problem med utslag kring munnen sedan i höstas. De blir bättre och sämre hela tiden. Just nu är de riktigt "räliga" som vi säger på skånska. Många och illröda, kring munnen och näsan. En läkare tyckte att vi skulle smörja med kräm och det blir inte bättre utan snarare mer intensivt då så det har vi slutat med igen. Vi provade en period med att hon fick avstå från citrusfrukter. Hon blev inte av med utslagen då heller. Nu ska vi testa med både citrus och röda frukter. Den stackaren kan ju inte äta någonting längre.

Vi har inbokat tid för blodprovstagning i Lund i slutet av månaden när hon ska få lumbal punktionen men jag tycker att man kan göra att pricktest på henne i Helsingborg innan eftersom utslagen är så intensiva nu. Att jag tycker att de kan göra ett pricktest också hänger samman med att Ebba brukar reagera mycket med huden, det har vi ju märkt under behandlingens lopp. Huden har ju varit Ebbas främsta "rekationskälla". Det är inte heller alltid som överkänslighet (som det heter när de inte är riktigt allergiska utan bara är "lite känsliga" för något som visar sig som utslag kring munnen, likt småbarn får) visar sig på blodprov eller pricktest för den delen heller. Men tycker man kan göra båda för att inte missa något och inte missa en eventuell metod som kan utröna vad det kan vara. Läkaren i Helsingborg skulle konferera med läkarna i Lund så vi får se vad de kommer fram till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar